Szlovákiai Magyar Adatbank » 1990. január 23. 1990. január 23. – Szlovákiai Magyar Adatbank

1990. január 23.

1990. január 23.

A Szövetségi Gyűlés elfogadja a 14/1990. sz. törvényt „a képviselők visszahívásáról és új képviselők választásról”, amely lehetővé teszi, hogy a politikai pártok és a Nemzeti Front a szövetségi és a köztársasági parlamentekből, valamint a nemzeti bizottságokból visszahívhassák képviselőiket, a megüresedett képviselői helyekre pedig a Nemzeti Front pártjai, valamint a PF és a NYEE új képviselőket kooptálhassanak.

A Szövetségi Gyűlés ugyanezen a napon elfogadja a 15/1990. sz. ún. párttörvényt, amely lehetővé teszi politikai pártok mellett ún. politikai mozgalmak létrejöttét is. A törvény értelmében már létrejött politikai pártnak tekintendő a Csehszlovák Néppárt, a Csehszlovák Szocialista Párt, a DP, a CSKP és a Szabadságpárt; politikai mozgalomnak a PF és a NYEE.

Václav Havel köztársasági elnök az ország hivatalos nevének módosítására és címerének megváltoztatására vonatkozó javaslatot terjeszt a Szövetségi Gyűlés elé. Indítványa szerint az ország és a tagköztársaságok megnevezéséből kihagynák a „szocialista” jelzőt, Csehország visszatérne történelmi, Szlovákia hagyományos címeréhez, a csehszlovák címer pedig a cseh és a szlovák címeren kívül ábrázolná a morva sast is.

Hibát talált?

Üzenőfal